Zet met Erasmus de klok gelijk voor vrede

400 jaar Erasmusbeeld in Rotterdam

Kom op zaterdag 30 april naar het Grotekerkplein in Rotterdam en zet met Erasmus de klok gelijk voor vrede. Het beeld van de beroemde Rotterdammer bestaat die dag precies 400 jaar. Het verhaal wil dat Erasmus elke dag op de twaalfde klokslag van twaalf uur een bladzijde van zijn boek omslaat. Rotterdammers, studenten en scholieren brengen die dag hun favoriete boek mee en slaan samen met Erasmus een bladzijde om als ode aan de vrede.

Standbeeld Erasmus op het Grote Kerkplein in Rotterdam

Het beeld van Erasmus (geboren 1466 in Rotterdam – overleden 1536 in Bazel) is gemaakt door Hendrick de Keyser en op 30 april 1622 onthuld. Het bronzen beeld verving eerder gemaakte beelden van de Rotterdamse humanist die waren gemaakt van hout en natuursteen. Het beeld is bijzonder omdat dit het eerste vrijstaande standbeeld in Nederland is en het eerste standbeeld in Europa dat niet voor een koninklijke of militaire persoon is opgericht. Sinds 1963 staat het Erasmusbeeld voor de Laurenskerk.

Precies 500 jaar geleden, in 1522,  schreef Erasmus over ‘Oorlog en vrede’ in zijn serie ‘Gesprekken’ (Colloquia). Hij verklaarde daarin vóór alles een pacifist te zijn, maar te begrijpen dat een land zich moet verdedigen als het wordt binnengevallen door een op macht beluste vijand. Helaas is deze boodschap vijf eeuwen later volop actueel. Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, plaatst daarom de herdenking van 400 jaar Erasmusbeeld in het teken van vrede en de veroordeling van de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil het Comité stil staan bij het lot van alle slachtoffers en vluchtelingen van recente conflicten 

in de wereld. Het Comité nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de herdenking.

Programma zaterdag 30 april
Viering 400 jaar Erasmusbeeld met een ode aan de vrede

11.30 u  Met boek verzamelen bij het Erasmusbeeld op het Grotekerkplein voor de  Laurenskerk

11.45 u  Welkom en herdenkingswoord 400 jaar Erasmusbeeld door Comité Erasmus

12.00 u  Alle aanwezigen slaan samen met Erasmus op de twaalfde klokslag hun bladzijde om

12.01 u  Het carillon van de Laurenskerk speelt een compilatie van Oekraïense volksliedje en populaire muziek.