Programma Erasmusweek 2021 in Rotterdam

ERASMUS EXPERIENCE
Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
op de 3e etage van de Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 100, 3011 PV).
In deze interactieve expositie ontdekt u waar Erasmus over schreef en gaat u in gesprek met hem. De bibliotheek beheert een erfgoedcollectie van ongeveer 30.000 werken. Hiervan zijn zo’n 5.000 werken van, door en over Erasmus. Deze werken vormen de basis van de Erasmus Experience. Meer info: www.erasmushoudtjescherp.nl
Toegang: gratis.

dinsdag 26 okt.
ERASMUSWANDELING
om 10.00 en om 15.00 u. vanaf bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 100, 3011 PV)
o.l.v. Gré Ploeg / Stichting Erasmushuis Rotterdam.
In 1,5 uur van bibliotheek via Grotekerkplein, Laurenskerk en Hoogstraat naar Coolsingel.
Deelname: gratis / aanmelden via stichting@erasmushuisrotterdam.nl

ERASMUS LUNCHCONCERT
om 12.45 u. in de Laurenskerk
Musici: Hayo Boerema (organist) en Tim Ouwejan (trombone)
Toegang: gratis / collecte na afloop.

woensdag 27 okt.
CONFERENTIE BURGERSCHAP: VAN WOORDEN NAAR DADEN
om 20.00 u. in het Bibliotheektheater Rotterdam (tot 22.00 u)
(inloop vanaf 19.00 u met postersessie met presentaties van organisaties die reeds actief
zijn met burgerschap, op school en in de stad)
De Tweede Kamer wil dat scholen meer aan burgerschap doen. Rotterdam geeft burgers via 39 wijkraden een stem en er zijn steeds meer burgerschapsinitiatieven in de stad.
Wat betekent burgerschap voor het onderwijs, de wijken, de sport, de maatschappij als geheel. Wat zijn goede manieren van aanpak? Hoe meedoen? Want burgerschap is een kwestie van Doen.
Met Ronald van Raak (hoogleraar Erasmiaanse waarden EUR en voormalig Tweede Kamer-lid), Bram Eidhof (gepromoveerd op Burgerschapsonderwijs), Irene de Kort (VO-raad), Marcel Dela Haije (Stadsmarinier racisme, discriminatie en inclusie) en vele anderen.
Zij zullen op deze avond de richting aangeven, van de theorie naar de praktijk, en gaan ook in gesprek met elkaar en de aanwezigen.
Org: Stichting Huis van Erasmus.
Toegang: gratis / aanmelden: via www.bibliotheek.rotterdam.nl/erasmusweek

donderdag 28 okt.
ERASMUS VOOR DE KLAS
vanaf 12.00 u. gaan 211 eersteklassers weer vanuit het Erasmiaans gymnasium met een Erasmus-les terug naar groep 8 van hun basisscholen.
Zo leren elk jaar 3.500 kinderen Erasmus kennen. Nu, bij deze 13e keer, al 45.500 kinderen!
Org: Erasmiaans Gymnasium en Stichting Erasmushuis Rotterdam.

UITREIKING Lof der Zotheidspelden 2020 en 2021
om 17.00 u in de Burgerzaal van het stadhuis (Coolsingel 40, 3011 AD) tot 18.00 u.
(inloop vanaf 16.30 u. met coronacheck en identiteitsbewijs).
Uitreiking speld 2020 en cheque aan Dick Couvée, predikant-directeur Pauluskerk.
Dick Couvée (1954) is historicus, publicist en museumbestuurder en was van 2008 – 2020 predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam. De Pauluskerk biedt een vangnet voor de meest kwetsbare mensen in de stad. ‘Wij helpen waar geen andere helper is en zijn daarmee voor veel mensen een noodverband. Zo nodig verwijzen we door naar hulp- en zorgorganisaties en andere instellingen in Rotterdam of elders’. Tijdens zijn predikantschap verzette Couvée zich actief tegen het overheidsbeleid jegens uitgeproduceerde immigranten en andere kwetsbaren in de samenleving. Hij pleitte in 2012 voor bed, bad en brood als minimaal bestaansrecht voor ongedocumenteerde vluchtelingen.
Lof der Zotheidslezing Tussen barmhartigheid en intolerantie door dr John Tholen, conservator Erasmuscollectie. Armoede was in Erasmus’ tijd overal zichtbaar. Ook in zijn werken zien we hiervan voorbeelden die uit de praktijk zijn gegrepen. Barmhartigheid jegens mensen in moeilijke omstandigheden was voor Erasmus een belangrijke christelijke waarde. Vroegmoderne bronnen laten echter ook de dunne scheidslijn zien tussen barmhartigheid en intolerantie.
Uitreiking speld 2021 en cheque aan Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver, columnist en microbioloog. In haar columns houdt Hertzberger moderne opvattingen en trends tegen het licht. Zo gaat de microbioloog niet mee in de vaak wetenschappelijk ongefundeerde hetzes tegen bijvoorbeeld kleurstoffen, gluten of zuivel, maar predikt een kritische houding tegenover alles dat we consumeren. Samen met 137 vrouwen riep ze grote adverteerders op om 2x na te denken voor ze reclame maken via GeenStijl en Dumpert.nl.: Het seksisme viert hoogtij op de website, zo betoogde zij. Met frisse zin trekt zij ten strijde om feit en fictie van elkaar te scheiden. Zij stoort zich niet aan hoon en kritiek van journalisten en zet onvermoeibaar door. Rosanne Hertzberger is een dwarsdenker.
De Lof der Zotheidspelden worden uitgereikt door de heer Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme van Rotterdam.
Org: Stg Comité Erasmus, icoon van Rotterdam.
Toegang: gratis / aanmelden verplicht via erasmusweek2021@gmail.com onder vermelding van naam en telefoonnummer.

vrijdag 29 okt.
PRESENTATIE VAN DE VOLLEDIGE CORRESPONDENTIE VAN ERASMUS in het Nederlands
Om 17.00 u in de aula van het Bibliotheektheater Rotterdam
(tot 19.30 u, inloop 16.30 u).
Na vijftien jaar gestaag werken door een team van vertalers is de correspondentie van Erasmus in de Nederlandse vertaling compleet. De 21 delen met daarin 3.141 brieven zijn uitgegeven door het Rotterdamse uitgevershuis Ad. Donker. De correspondentie is een van de grootste en meest interessante briefwisselingen uit de wereldliteratuur. Niet alleen voor wie zich interesseert voor de Renaissance en het Humanisme is de correspondentie een boeiende verzameling, maar ook voor geïnteresseerden in politiek. Bovendien is ‘Vriendschap’ een terugkerend thema in de brieven van Erasmus.
De voltooiing van de reeks wordt op deze middag feestelijk gevierd. Met o.a. een voordracht door Jet Steinz: “Erasmus als brievenschrijver” naar aanleiding van “ P.S. – Van Liefdespost tot hate mail: de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven”, een optreden door spoken word artist Elten Kiene en een introductie van de stichting “Zelf Denken, Samen Doen” (met digitaal monument Erasmus).
Org: Stg ter Bevordering van de Uitgave van de Volledige Correspondentie van Desiderius Erasmus i.s.m. Bibliotheek Rotterdam.
Toegang: gratis / aanmelden niet nodig.

zaterdag 30 okt.
ERASMUS UIT DE KLUIS
vanaf 12.00 u. (en daarna elke 15 minuten) in de Erasmuszaal van bibliotheek Rotterdam (3e etage) tot 14.00 u.
Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld die o.a. zo’n 3.000 oude boeken met teksten van Erasmus bevat. Sommige boeken zijn zelfs gedrukt tijdens Erasmus’ leven rond het jaar 1500. Tijdens de inloop-presentaties zal dr John Tholen, conservator van de collectie, in 15 min. enkele bijzondere boeken laten zien.
Org: Bibliotheek Rotterdam.
Toegang: gratis / aanmelden niet nodig.

THE HUMAN LIBRARY
om 13.30 u in de hal van bibliotheek Rotterdam (tot 17.00 u)
In de Human Library worden geen boeken, maar mensen gelezen. Interessante mensen, die men in het dagelijks leven niet snel spreekt.
Durft u het aan om uw ‘vooroordeel’ te ontmoeten? De Human Library is een concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers e mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. O.a. met Rosanne Hertzberger, winnares van de Lof der Zotheidspeld 2021.
Org: Bibliotheek Rotterdam.
Toegang: gratis / aanmelden niet nodig.

zondag 31 okt.
FILOSOFIE WORKSHOP “Erasmus dwarsdenker”
om 14.00 u. in de Desideriuszaal (1e etage) van bibliotheek Rotterdam (tot 16.00 u.)
door dr Jan de Bas / cultuurhistoricus.
In deze workshop staat de Rotterdamse denker en schrijver Desiderius Erasmus centraal. Aan de hand van het boek van Sandra Langereis (2021) Erasmus Dwarsdenker wordt nagegaan wat dit dwarse denken inhield. Met aandacht voor de betekenis van Erasmus voor Rotterdam en de filosofie. We lezen fragmenten uit de bekendste werken van Erasmus, kijken naar videobeelden en spreken met elkaar over de relatie tussen Erasmus en onze levens.
Deelname: € 7,50 (leden) / € 10,00 (niet-leden).
Aanmelden via www.bibliotheek.rotterdam.nl/erasmusweek
Zie website voor alle info
https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/activiteiten/agenda/evenement/27536-filosofie-en-levenskunst-erasmus-dwarsdenker