Nieuwe biografie Erasmus

Erasmus Dwarsdenker

Op 4 maart j.l. verscheen een nieuwe biografie van Erasmus, getiteld “Erasmus. Dwarsdenker”. 

Met dit boek heeft Sandra Langereis een betrokken biografie geschreven die de aandacht vestigt op de onmisbaarheid en kwetsbaarheid van cultuur in alle tijden. Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- en wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over gewetensdwang en persvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. 

Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal rechtdoet door zijn briefwisseling op de voet te volgen en zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der Zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met pauselijke inquisiteurs als met Luther. 

Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een opwindend tijdvak: de eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Nooit kwam Erasmus geestiger, slimmer, scherper, dapperder, dwarser, bozer, banger en, in één woord, menselijker in beeld. En niet eerder werd Erasmus’ tijd levendiger voor het voetlicht gebracht dan in deze biografie.

Sandra Langereis is historicus, biograaf en schrijver. Haar vorige biografie, De Woordenaar, over drukker en uitgever Christoffel Plantijn (1520 – 1589 / Antwerpen) werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en door de Volkskrant en Trouw verkozen tot beste biografie en beste geschiedenisboek van 2014. 

Uitgever De Bezige Bij  /  ISBN 9789403120317 –  784 pagina’s

Prijs € 39,99 / e-book € 13,99