Namaaksokkel is vernieuwd

In 2016 is op eigen initiatief een namaaksokkel naast de Markthal geplaatst, exact op de plek waar het standbeeld van Erasmus – tot het begraven werd in de tuin van museum Boijmans van Beuningen, tijdens de Tweede Wereldoorlog – vanaf 1622 heeft gestaan.

De bedoeling was deze originele standplaats van het Erasmusbeeld te markeren, in afwachting van de bouw van het appartementencomplex Rotta Nova, dat gepland staat op het grasveld tussen de Hoogstraat en de Markthal. Een project waar maar geen schot in leek te komen.

Jaarlijks werd op 28 oktober een vaas met een groot boeket bloemen op de sokkel geplaatst met daarbij een grote felicitatiekaart met “Gefeliciteerd Rotterdam met de verjaardag van Erasmus”. Vorig jaar niet, want de sokkel zag er abominabel slecht uit. Daar wilden wij geen aandacht op vestigen.

Sinds eind april 2022 staat de vernieuwde sokkel weer naast de Markthal te gloriëren.

Deze sokkel is gefinancierd door de leden van de stichting Erasmushuis Rotterdam. Een paar jaar een deel van de contributies sparen en het lukte.

Eind februari werd bekend dat begin volgend jaar met de bouw van Rotta Nova wordt gestart. Op een compositiefoto lijkt de achtergevel precies tot het trottoir tussen de Markthal en het woongebouw te komen. De oplevering van het woongebouw staat voor 2026 in de planning. Tot die tijd staat er in ieder geval een mooie vernieuwde namaaksokkel op de originele plaats van het standbeeld van Erasmus.

Daarna wordt het tijd voor een definitief kunstwerk dat op een waardige en aantrekkelijke manier – als memorial – deze plek aangeeft. Waarover vanaf nu nagedacht gaat worden.