Gigant Erasmus vaart terug naar zijn roots

Feest 750 jaar Gouda

Op donderdag 28 juli hebben enkele honderden historische zeil- en motorschepen Erasmus van Rotterdam naar Gouda begeleid onder de titel “Erasmus terug naar zijn roots”. Dit evenement maakte deel uit van de viering van het 750-jarig bestaan van Gouda.
In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van Graaf Floris V van Holland. Voor de viering waren 9 Goudse Giganten gemaakt: 4 à 5 mtr hoge poppen die sleutelfiguren uit de goudse historie uitbeeldden. Zoals Coornhert, Floris V, Jacoba van Beieren, oud-bgm James, het kaasmeisje enz. En uiteraard Erasmus, die enkele jeugdjaren in Gouda doorbracht en daar ook naar school ging. Erasmus is de bekendste Gouwenaar.

Gouda nodigde de LVBHB (Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig) uit om haar 48e verjaardag met de traditionele vlootbijeenkomst dit jaar in Gouda te laten plaatsvinden. En om dan Erasmus van zijn geboorteplaats naar Gouda te vervoeren. Met medewerking van Erfgoedhavens Rotterdam konden de historische schepen zich voor 28 juli in Rotterdam verzamelen en overnachten.

De 25 km lange vaartocht over de Hollandse IJssel verliep vanaf de Willemsbrug via de Van Brienenoordbrug, Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk, Nieuwerkerk en Moordrecht naar Gouda, waar Erasmus en de schepen met muziek en andere feestelijkheden werden verwelkomd.

Tot en met zondag 31 juli lagen de schepen in en om de binnenstad van Gouda aangemeerd en stond Erasmus in de Sint Jan.