Erasmusreis in Nederland en Europa

Historizon is een reisorganisatie met een passie voor reizen op het cultureel historische vlak. De historische excursies en reizen voeren door Nederland en Europa waarbij vooral de beleving van de geschiedenis voorop staat. Lijnen die beginnen in een ver verleden blijken verrassend tot in het heden door te lopen. Meer info: www.historizon.nl

In oktober organiseert Historizon een zesdaagse busreis in de voetsporen van drie humanistische geleerden, die elk tot op vandaag hun invloed doen gelden:
Reis door Europa in de voetsporen van drie priesters en humanisten.

Hoe geheel verschillend ze ook waren qua persoon en temperament, hoezeer hun opvattingen uiteenliepen en hun levensgang onvergelijkbaar was, drie dingen hadden de befaamde geleerde Erasmus van Rotterdam, de Nederlandse paus Adrianus VI en de Italiaanse filosoof Bruno Giordano gemeen: ze leefden in dezelfde tijd, ze begonnen elk als priester en ze waren ook alle drie onmiskenbaar beïnvloed door het Humanisme.

Paus Adrianus

Bleef Adrianus, wat dan heet, een ‘trouw zoon’ van de Rooms-Katholieke Kerk, de band met de kerk van Erasmus was al flink wat losser en Giordano Bruno verwijderde zich zo sterk van zijn religieuze verleden dat hij eindigde op de brandstapel en vandaag door overtuigde vrijdenkers als een belangrijke historische voorman wordt gezien.

Giordano Bruno

De reis wordt geleid door journalist Peter Bergwerff, die onderweg lezingen houdt over de drie hoofdpersonen van de reis, en Annemiek Biermans.
We beginnen in eigen land: Gouda, de plaats waaraan – evenals in zijn geboorteplaats Rotterdam – de naam van Desiderius Erasmus is verbonden.

Reisprogramma

Dag 1, Gouda-Leuven
We beginnen in eigen land: Gouda, de plaats waaraan – evenals in zijn geboorteplaats Rotterdam – de naam van Desiderius Erasmus is verbonden. We bezoeken hier onder andere de Sint Janskerk en zetten daarna koers naar Leuven.

Dag 2, Leuven-Straatsburg
Erasmus verbleef verschillende keren in Leuven en was onder andere betrokken bij de stichting van het Leuvense Collegium Trilingue. Naast Erasmus komen we hier ook de enige Nederlandse paus, Adrianus VI tegen. Met het rijk versierde laatgotische stadhuis en de Sint-Pieterskerk is Leuven een Vlaamse parel die het meer dan waard is om te bezoeken.

Straatsburg

Dag 3, Straatsburg
Deze dag staat in het teken van een bezoek aan Straatsburg. De stad op de grens van Frankrijk en Duitsland is een echte Europese stad. We bezoeken het Europees Parlement en organiseren een ontmoeting met een parlementariër die juist in deze week in Straatsburg vergadert. Is de boodschap van Erasmus relevant voor het Europa van vandaag? Tegen de avond reizen we door naar Bazel.

Dag 4, Bazel
Deze hele dag brengen we door in het Zwitserse Bazel. Uiteraard bezoeken we de Münster uit de 12e eeuw. In deze blikvanger, met de karakteristieke roodbruine stenen, bevindt zich de grafsteen van Erasmus. In Bazel zijn nog veel meer herinneringen aan Erasmus te vinden. Maar ook aan de drukker Johannes Froben, die veel werk van hem drukte.

Basel

Dag 5 Freiburg
We vertrekken op tijd uit Bazel en volgen de Rijn stroomafwaarts. Een eerste stop maken we in Freiburg im Breisgau waar Erasmus een tijd lang verbleef. Het Haus zum Walfisch herinnert hier nog aan. We reizen door naar Mainz. Daar bezoeken we de Giordano Bruno Stiftung. Deze stichting is pleitbezorger van een a-religieus humanisme.

Dag 6, Mainz
Na een bezoek aan het Gutenberg Museum, waar onder meer de wereldberoemde Gutenbergbijbel te vinden is, en aan de prachtige Kaiserdom, reizen we in de loop van de middag terug naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 2 t/m 7 oktober 2023
Prijs:  € 1.490,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer, € 1.690,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.

Inschrijven kan via deze website.