Erasmus met Comenius op bronzen deur in Praag

In 2007 werd een mooi oud gebouw in Praag (hoofstad Tsjechië) gerestaureerd. Het staat aan de Mosteckastraat 17 in de wijk Pala Strana. Aangezien de mede-eigenaar van het gebouw een Nederlander was, kreeg de voordeur een Nederlands tintje: een bronzen deur met een voorstelling van een ontmoeting tussen de Nederlander Desiderius Erasmus en de Tsjech Jan Amos Comenius. Beiden waren hervormers en theologen

In werkelijkheid konden de twee elkaar onmogelijk ontmoet hebben omdat Comenius 56 jaar na de dood van Erasmus geboren werd. De werken van Erasmus werden in Tsjechië in vertaling gelezen en Comenius week uit naar het tolerante Amsterdam. Daar bracht hij zijn laatste jaren door en werd in Naarden begraven.

De deur heeft twee vleugels. Comenius (met baard) zit links en Erasmus rechts.

De wereld, gesymboliseerd door de kamer waar ze zitten, wordt samengevoegd door de deuren te sluiten en gesplitst door de deuren te openen.

Op de tafel staat een globe die de wereld symboliseert. Comenius heeft zijn hand op een opengeslagen boek. Op de tafel ligt een envelop die dient als mailbox die geopend kan worden Op de grond links zit een kat en rechts een muis. Er liggen boeken en een opengevouwen perkament met de naam van de kunstenaar, Petr Cisarovsky, en de datum 2007-2008.

buitenzijde (links) en binnenzijde van de deur

De binnenkant van de deur is even interessant als de buitenkant. Dezelfde kamer maar nu modern ingericht en met twee lege stoelen. Op de tafel ligt, in plaats van het boek, een mobiele telefoon met op het display het telefoonnummer van de kunstenaar.

Een vage afbeelding van de Erasmusbrug in Rotterdam symboliseert de moderne Nederlandse architectuur en een afbeelding van het Dansende huis staat voor hedendaagse Tsjechische architectuur. Op de plaats waar de kat zat, liggen nu overblijfselen, op de plaats van de muis is nu een laptop met een computermuis. Op het scherm staat het email-adres van de kunstenaar.

Aan een notitieboekje in de linker benedenhoek zijn 57 sleutels bevestigd. De kunstenaar Petr Cisarovsky was 57 jaar toen hij de deur maakte.

De Nederlandse tekst op het verklarende bordje naast de deur luidt: “Lectori Salutem. Deze bronzen voordeur geeft een symbolische dialoog weer tussen Jan Amos Comenius (1592 – 1670 Tsjechisch humanist, pedagoogen filosoof) en Desiderius Erasmus van Rotterdam (1466 – 1536 Nederlands humanist en katholiek theoloog). De deur is ontworpen en gesmeed door Petr Cisarovsky in 2007/8 ter gelegenheid van de restauratie van het gebouw Mostecka 17/276.”

Het gebouw schijnt als een soort Holland Huis te fungeren, met een bibliotheek vol Nederlandse boeken, een Albert Heyn winkel en een restaurant met Hollandse gerechten.

Klik hier voor de locatie van het gebouw in Google Streetview.