‘Erasmus, dwarsdenker’ is beste historische boek van afgelopen jaar

De biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’ van Sandra Langereis heeft zondag 31 oktober de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Desiderius Erasmus leefde van 1466 tot 1536 en werd geboren in Rotterdam. Nu, bijna 450 jaar na zijn dood, maakt een van de grootste denkers die Rotterdam gekend heeft nog altijd een diepe indruk. Volgens de jury “een boek dat je omverblaast”.

De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib in het NPO Radio 1-programma OVT. In het juryrapport staat dat het winnende boek is gebaseerd op briljant wetenschappelijk onderzoek.

De winnende auteur zei in haar dankwoord vooral blij te zijn voor de schrijver en humanist Erasmus zelf: “Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn”. Hij ijverde voor goed onderwijs, een vredige samenleving, vrijheid van meningsuiting, tolerantie, respect voor andersdenkenden en zelf denken.

Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt, vergezeld van een prijsbedrag van 20.000 euro. Met de prijs worden historische werken gelauwerd die een algemeen publiek aanspreken.