Internationaal Cartoonfestival in Rotterdam

Van 20 november tot 15 december vindt in Rotterdam het 2e Internationale Cartoonfestival plaats met als thema ´vriendschap´ (tussen mensen van verschillende culturen). Erasmus vond dat 500 jaar geleden al een belangrijk thema en dat is het nog steeds.

Het festival omvat:
— een internationale cartoon-wedstrijd met een expositie en een catalogus met de 100 beste inzendingen;
— tekendemonstraties door (strip)tekenaars, illustratoren, portrettekenaars, animatoren e.a.
— een cartoonwedstrijd met workshops voor de jeugd tussen 12 en 18 jaar.
Info via www.cartoonfestivalrotterdam.nl

De inzendingen voor de internationale cartoonwedstrijd waren overweldigend: door 421 cartoonisten uit 66 landen zijn ruim 1200 cartoons ingestuurd! Uit de volgende landen hebben meer dan 10 cartoonisten deelgenomen: België: 17, Brazilië: 16, China: 22, India: 20, Indonesië: 18, Iran: 76, Italië: 11, Nederland: 19, Rusland: 19, Servië: 16, Turkije: 21, Oekraïne: 16. Op 12 oktober selecteert een jury de prijswinnaars en de 100 inzendingen waarmee een catalogus wordt samengesteld.

Opening van de tentoonstelling in de Bibliotheek Rotterdam op vrijdag 20 november om 17.00 uur door wethouder Bert Wijbenga (Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleving).

Aan een strip/ en cartoonwedstrijd voor jongeren kan iedereen tussen 12 en 18 jaar meedoen. Houd uw (klein)kind van strips of cartoons? Tekent hij/zij ook wel eens zelf? Laat hij/zij een stripje of cartoon tekenen waarin het onderwerp ´vriendschap tussen bevolkingsgroepen´ heel duidelijk in beeld wordt gebracht. Vriendschap is niet hetzelfde als respect.

Het samenwonen van mensen van verschillende culturen in Rotterdam gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende groepen elkaar meer zouden ontmoeten en vrienden zouden worden. Maar hoe ziet dat vrienden worden er volgens uw (klein)kind uit? Laat hij/zij dit op een grappige manier tekenen. Er kunnen mooie prijzen mee worden gewonnen. Het inschrijfformulier kan worden gedownload via www.cartoonfestivalrotterdam.nl

De jongeren kunnen van 30 november tot 8 december workshops volgen bij de maakplaats van de bibliotheek. Eerst wordt een bezoek gebracht aan de tentoonstelling “Erasmus Experience” waarna wordt getekend.

CFR vindt het belangrijk dat jonge kunstenaars mogelijkheden krijgen om hun werk aan een groter publiek te laten zien. Vaak wordt hen wel een platform geboden maar niet zelden wordt betaling vergeten. Studenten van de Willem de Koning Academie hebben ontwerpen gemaakt voor de poster en de catalogusomslag. Het prijzengeld dat CFR heeft uitgeloofd vormt een bescheiden poging om dit te veranderen, met als hoofdprijs € 200, een tweede prijs van € 150 en een derde prijs van € 100.

Organisatie: Stichting Cartoonfestival Rotterdam (SFR) i.s.m. Stichting ´Erasmus icoon van Rotterdam´.
Datum: van 30 november tot 15 december.
Locatie: Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 100.
Toegang: vrij.