Erasmus inspireert cartoonfestival over vriendschap

Van 29 november t/m 15 december vindt in Rotterdam het 2e Internationale Cartoonfestival plaats met als thema ´vriendschap´ ontleend aan het gedachtegoed van de beroemde Rotterdammer Erasmus. Hij vond dat 500 jaar geleden een belangrijk thema en dat is het nog steeds. Rotterdam is een stad waar mensen uit alle delen van de wereld samenwonen. Dat samenwonen gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende groepen elkaar meer zouden ontmoeten. In ontmoetingen leren mensen elkaar beter begrijpen.

Het festival omvat:
– een internationale cartoon-wedstrijd met een expositie en een catalogus met de 100 beste inzendingen;
– tekenworkshops door striptekenaars / cartoonisten, portret-tekenen enz.
– een cartoonwedstrijd met workshops voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Organisatie: Stichting Cartoonfestival Rotterdam i.s.m. Bibliotheek Rotterdam en Stichting Comité Erasmus, icoon van Rotterdam.
Meer info via cartoonfestival.nl.

Wedstrijd voor cartoonisten van over de hele wereld
De inzendingen voor de internationale cartoonwedstrijd waren overweldigend: door 421 cartoonisten en striptekenaars uit 66 landen zijn ruim 1200 cartoons ingestuurd! Uit de volgende landen hebben meer dan 10 cartoonisten deelgenomen: België: 17, Brazilië: 16, China: 22, India: 20, Indonesië: 18, Iran: 76, Italië: 11, Rusland: 19, Servië: 16, Turkije: 21, Oekraïne: 16. Op 12 oktober selecteerde een jury de prijswinnaars én de 100 inzendingen waarmee een expositie en een catalogus zijn samengesteld. De cartoons werden zonder naam of nationaliteit van de cartoonisten gejureerd.

Expositie beste cartoon/strip-inzendingen
Van zaterdag 30 nov. t/m zondag 15 dec. zijn de 100 beste cartoon/strip-inzendingen vrij toegankelijk in de Bibliotheek Rotterdam te bewonderen.

Adres: Hoogstraat 100 / Binnenrotte.
Tijden: ma.13 – 20 u. /di. t/m vrij. 19 – 20 u. /zat. 10 – 17 u. /zon. 13 – 17 Toegang: vrij.

Op vrijdag 29 november opende loco-burgemeester en wethouder Bert Wijbenga (Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleving) de tentoonstelling en kon hij de drie winnaars bekendmaken:


Grigori Katz, Haifa, Israel 3e prijsHicabi Demirci, Istanbul, Turkije 2e prijsAnneke van Steijn, Amsterdam, Nederland 1e prijs

Portret-tekenen en afwrijftattoos vervaardigen
Op zaterdag 30 november konden bezoekers aan de expositie hun portret laten tekenen door cartoonist Renée van den Kerkhof (Dordrecht). Zij is illustrator die toegepast werk maakt met een functie. Ze werkt als rechtbanktekenaar voor diverse media. Deze week nog stond een illustratie van haar in de Volkskrant. Zij is live in te zetten voor visuals, portretten en schilderijen. Omdat het thema van dit festival vriendschap is, zal zij ook de portretten van 2 of meer vrienden / vriendinnen samen tekenen, in cartoon-stijl. Bijzonder is dat Renée met haar inzet tevens een aandeel levert in de sponsoring van het festival door een vriendenprijsje te rekenen. Meer info op www.neetje.nl.

Tevens kon men op die middag leren om zelf afwrijftattoos te vervaardigen.
Tijd: 12.00 – 16.00 uur Locatie: Bibliotheek Rdam, 1e etage Toegang: vrij

Cartoonworkshops voor bezoekers
Gedurende de hele expositieperiode is er de mogelijkheid voor bezoekers aan de expositie om kosteloos cartoon/strip-workshops te volgen, gekoppeld aan een bezoek aan de Erasmus Experience. Gewapend met de inspiratie uit die experience werken zij vervolgens onder leiding van een cartoonist / striptekenaar aan eigen werk.
Info: cartoonfestivalrotterdam.nl

Cartoonworkshops voor jongeren van 12 t/m 18 jaar
Van zat. 30 nov. t/m zo. 8 dec. kunnen ook jongeren kosteloos cartoon/strip-workshops volgen in de Bibliotheek Rotterdam. De workshops worden geleid door een cartoonist / striptekenaar. Scholieren zijn hier bijzonder welkom, individueel of in klasverband. Ook jongeren die aan de wedstrijd willen deelnemen (zie hieronder) maar nog niet bedreven zijn in het strip/cartoon-tekenen, kunnen deze workshops kosteloos volgen. Deelnemers doen eerst inspiratie op tijdens een bezoek aan de interactieve ‘Erasmus Experience’. Daarna kunnen zij deze opgedane inspiratie omzetten in een cartoon of een stripje over het thema ‘Vriendschap’. Tekenen kan op papier of op tablet, bij de maakplaats van de bibliotheek op de eerste verdieping.

De workshops vinden plaats op:
Zat. 30 nov.: van 11.00 – 12.30 en van 13.00 – 14.30 u.
Zon. 1 dec.: van 13.00 – 14.30 u.
Woe. 4 dec.: van 11.00 – 12.30 en van 15.00 – 16.30 u.
Vrij. 6 dec.: van 11.00 – 12.30 en van 15.00 – 16.30 u.
Zat. 7 dec.: van 11.00 – 12.30 en van 13.00 – 14.30 u.
Zon. 8 dec.: van 13.00 – 14.30 u.

Toegang: gratis.
Locatie: Bibliotheek Rotterdam, maakplaats 1e verdieping.
Adres: Hoogstraat 100 / Binnenrotte.
Meer info op cartoonfestivalrotterdam.nl

Cartoon/strip-wedstrijd voor jongeren van 12 t/m 18 jaar
Naast de wedstrijd voor cartoonisten van over de hele wereld is er een cartoon/stripwedstrijd voor jongeren. Iedereen tussen 12 en 18 jaar kan meedoen. Houd uw (klein)kind van strips of cartoons? Tekent hij/zij ook wel eens zelf? Laat hij/zij een stripje of cartoon tekenen waarin het onderwerp ´vriendschap tussen bevolkingsgroepen´ heel duidelijk in beeld wordt gebracht. Vriendschap is niet hetzelfde als respect.

Het samenwonen van mensen van verschillende culturen in Rotterdam gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende groepen elkaar meer zouden ontmoeten en vrienden zouden worden. Maar hoe ziet dat vrienden worden er volgens uw (klein)kind uit? Laat hij/zij dit op een grappige manier tekenen. Het inschrijfformulier kan worden gedownload via cartoonfestivalrotterdam.nl

Een professionele jury kiest drie prijswinnaars, die worden beloond met een eerste prijs van € 250,=, een tweede van € 150,= en een derde van € 75,=. Tot zondag 8 december a.s. kunnen eigen cartoons worden ingeleverd op info@cartoonfestivalrotterdam.nl. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 14 december om 15.00 uur.

Toegang: gratis.
Locatie: Centrale Bibliotheek, maakplaats, 1e verdieping.
Adres: Hoogstraat 100 / Binnenrotte.